Kuchnia

Rodzaje włoskich makaronów – poznaj najpopularniejsze wersje!

Prawdziwy tradycyjny włoski makaron to istny rarytas dla każdego smakosza. Produkt ten ma bowiem wyjątkowy smak, aromat oraz sporą ilość substancji odżywczych. Do tego bardzo łatwo jest przygotować szybkie i wyborne danie na jego bazie. Nic zatem dziwnego, że makaron regularnie gości w większości polskich domów a kuchnia włoska jest z nimi kojarzona w pierwszej kolejności. Jakie są najpopularniejsze rodzaje makaronów włoskich? Jakie są rodzime odpowiedniki tych wszystkich italijskich nazw? Sprawdź!


Rodzaje makaronów włoskich – tagliatelle czyli makaron wstążki to sosów i zup

Jeśli chodzi o makarony włoskie, rodzaje najpopularniejsze to między innymi tak zwane tagliatelle. Swoim kształtem przypomina on długie i dość szerokie paski lub też wstążki. Podczas suszenia najczęściej zawija się go jednak w gniazdka czy kłębki. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko jego połamania. Po ugotowaniu uzyskamy natomiast piękne długie wstęgi, które możemy wykorzystać do zup oraz sosów. Włosi uważają, że ten rodzaj makaronu najlepiej komponuje się z pomidorami oraz serem. Składniki te mogą się bowiem wokół niego dokładnie okleić, dodając całemu daniu wyjątkowego smaku. Gdzie dostać oryginalne makarony włoskie? Najlepiej zrobić zakupy w sieci: https://kuchnia-wloska.com.pl/makaron-penne-z-pszenicy-durum-500g.html

Makarony włoskie – rodzaj do zup czyli fusilli

Kolejne makarony włoskie – nazwy jak ,,fusilli” na pewno obiły się o uszy miłośników past. W Polsce występuje on bowiem pod nazwą świderków. Wytwarza się go z płaskiego kawałka ciasta zawiniętego w odpowiedni sposób. Po ugotowaniu wciąż zachowuje swoją pierwotną formę. Świderki nie są jednak przypadkowe. Kształt ten jest łatwy do konsumpcji. W naszym kraju oczywiście najczęściej znajdziemy go w zupach czy sałatkach. Warto jednak pamiętać, że wspaniale oblepiają się wokół niego wszelkie gęste sosy, w tym mięsne. Warto zatem wykorzystać takie rodzaje makaronów włoskich do tego typu potraw czy nawet i zapiekanek.

Rodzaje makaronów włoskich – penne do dań mięsnych

Tak samo, jak fusilli, na polskich stołach często gości również penne. Pod tą nazwą kryją się oczywiście skośno ścięte rurki średniej wielkości. Kształt ten może być z wierzchu idealnie gładki lub cechować się delikatnymi rowkami. Makarony włoskie – nazwy mogą brzmieć dość tajemniczo – zawsze coś oznaczają. Penne to po prostu… piórko! We Włoszech rurki wykorzystuje się głównie do dań z owocami morza lub pesto. W Polsce penne ma natomiast zdecydowanie szersze zastosowanie. Znajdziemy go bowiem często zarówno w zupach, jak i sałatkach, sosach czy zapiekankach. Makarony włoskie – rodzaje robią wrażenie także estetyczne, bo w wielu sklepach możemy kupić kolorowe rurki, które niejednokrotnie stają się prawdziwym rarytasem dla najmłodszych. Takie makarony barwi się oczywiście naturalnymi składnikami. Barwę zieloną uzyskuje się dzięki szpinakowi, natomiast np. czerwona to zasługa buraków. Możemy zatem bez większych obaw sięgać po właśnie takie wyroby.

Makarony włoskie – rodzaje. Conchiglioni czyli makaron muszle do zapiekania

Które rodzaje makaronów włoskich widujemy rzadziej? Włoskim makaronem, który w Polsce spotykamy dość rzadko, jest conchiglioni. Jest to krótka pasta, która swoim kształtem przypomina muszlę ślimaka. Na jej powierzchni dostrzeżemy małe rowki, które są wspaniałym nośnikiem wszelkich sosów i smaków. Co ciekawe, makaron ten występuje w wielu różnych rozmiarach. Najmniejsze conchiglioni dodaje się do zup, natomiast te większe po ugotowaniu są faszerowane sosem mięsnym czy innym nadzieniem. Następnie układa się je w naczyniu żaroodpornym, zalewa dodatkową porcją sosu, posypuje serem i dokładnie zapieka. Dzięki temu powstaje wspaniałe, smaczne i niezwykle aromatyczne danie.

Makarony włoskie – rodzaje do gęstych sosów czyli pappardele

Włoski makaron pappardelle to wspaniałe szerokie i spłaszczone wstążki. Niejednokrotnie można pomylić go z tagliatelle. Obydwa rodzaje najczęściej zwija się bowiem w gniazdka i mają podobny kształt. Pappardelle jest jednak zdecydowanie większe. Przez to wykorzystuje się go do tych najcięższych sosów, a także np. gulaszu. Makarony włoskie – nazwy czasem mówią o ich walorach, bo nazwa ,,pappardele” oznacza po jeść z wielkim smakiem. Przygotowując dania na jego bazie, możemy zatem liczyć na wspaniały aromat i niezapomniane wrażenia smakowe.

Wyżej wymienione rodzaje włoskich makaronów to oczywiście tylko niektóre z przykładów. Włosi uważają bowiem, że ten produkt występuje u nich w aż 300 wersjach! Warto zatem za każdym razem smakować innej pasty! 

Szykuje się makaronowa uczta? Zobacz jakich włoskich dodatków nie może zabraknąć na stole! Kliknij: http://www.sukceskobiety.pl/2020/05/07/dodatki-do-potraw-kuchni-wloskiej-ktore-musisz-poznac/.