Bez kategorii

Wilkakora i maca, czyli najpopularniejsze produkty z Peru

Zioła przywożone do Europy z Peru, cieszą się coraz większą popularnością. Rośliny porastające tereny Puszczy Amazońskiej, a w szczególności zbocza Andów, przepełnione są różnego typu minerałami, antyoksydantami i witaminami. Dzieje się tak, ponieważ tamtejsza gleba, nie dość, że odpowiednio wilgotna i dobrze nasłoneczniona, należy do najmłodszego (pod względem genealogicznym), a więc i najmniej skażonego obszaru ziemi. Jednymi z najpopularniejszych i najbardziej cenionych produktów peruwiańskich jest wilkakora, a także maca, czy hercampuri.

Wilkakora, czyli koci pazur – charakterystyka i działanie

Wilkakora, zwana również kocim pazurem (ze względu na charakterystyczne wypustki an łodygach) czy czepotą puszystą. Jest to pnącze należące do rodziny marzanowatych i pochodzi przede wszystkim z północnych i zachodnich terenów Ameryki Południowej. Znajdziemy ją jednak także w Ameryce Środkowej i na Karaibach.

Wilkakorę od wieków wykorzystywali mieszkańcy Ameryki Północnej. Medycyna ludowa przypisuje jej liczne właściwości lecznicze, np. korzystny wpływ na system immunologiczny, tonizowanie organizmu czy wreszcie pomoc przy zapaleniu żołądka. Substancje, nazywane leczniczymi, pozyskiwane są z kory i korzenia rośliny. W ich składzie znajdziemy między innymi liczne alkaloidy oksoindolowe, fenolokwasy, garbniki czy saponiny. Warto wypijać wywar z suszonej kory lub korzenia wilkakory, szczególnie w stanach osłabienia organizmu.

Maca czarna – charakterystyka i właściwości

Maca jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych, uprawianą na zboczach peruwiańskich Andów. Znaleźć ją można głównie na wysokościach 4000 do 4500 m n.p.m, ponieważ panuje tam charakterystyczny wysokogórski klimat tropikalny. Maca czarna jest jedną z trzech rodzajów tej wysokowartościowej rośliny. Występuje również maca żółta i maca czerwona.

Macę czarną Indianie stosowali przede wszystkim dla dodania sobie energii, zwiększenia libido, a nawet wydłużenia życia. Według medycyny ludowej, maca może wzmocnić układ odpornościowy, polepszyć pamięć, koncentrację, a także poprawić płodność u mężczyzny. W składzie korzenia znajdziemy dużą ilość witaminy B2, żelaza oraz rozpuszczalnych cukrów redukujących. Wywar z suszonego korzenia możemy wypijać na co dzień, jak i np. po przebytych chorobach.