Bez kategorii

Jak samodzielnie udekorować ciasto? Poznaj nasze pomysły na dekoracje do wypieków

Przyrządzanie potraw może przysporzyć nam wiele radości, szczególnie, jeżeli spod naszych rąk wychodzą piękne dania. Dzisiaj skupimy się na ciastach i przedstawimy Wam kilka dekoracyjnych inspiracji, idealnych do wypieków. Możliwości jest naprawdę wiele – czytaj dalej by je poznać!

Toppery i piki

To dosyć nowe rozwiązanie, które przyszło do nas z amerykańskiego rynku. Topper to nic innego jak dekoracja na wykałaczce, którą możemy wbić do przygotowanego tortu. Toppery występują w różnych formach i wielkościach. Dostępne są napisy, symbole, czy postacie z bajek, pozwalające na udekorowanie tortu niemalże w każdym stylu. Dużą popularnością cieszą się na przyjęciach typu baby shower i wieczorach panieńskich. W formie napisów, a dokładnie imion pary młodej, pojawiają się na weselnych tortach. Nieco mniejszą ich wersją, przeznaczoną głównie do babeczek są piki. Występują one głównie w zestawach, po kilka sztuk.

Świeczki, czyli niezawodna klasyka

Świeczki kojarzą nam się głównie z urodzinami, chociaż nie jest to jedyna okazja, na którą będą wprost idealne. Te w kształcie liczb, jak i klasyczne – podłużne, świetnie spiszą się na ten typ przyjęcia, natomiast nie możemy pominąć innych wariantów świeczek, które są niejaką nowością na rynku. Mowa tutaj np. o podłużnych, bardzo wysokich świeczkach, sięgających nawet 18 cm. Ciekawym wariantem są także świeczki o kolorowych płomieniach, a także świeczki w formie zimnych ogni, które po odpaleniu wypuszczają drobne iskierki.

Papilotki i dekoracyjne foremki

Papilotki to osłonki do babeczek – dostępne są w wielu wariantach kolorystycznych i z różnorodnymi nadrukami. Zwykle wykonane są z cienkiej tektury lub papieru. Można piec w nich babeczki, dodatkowo umieszczając je w sylikonowych lub metalowych, usztywniających foremkach lub przełożyć tuż po upieczeniu.

Coraz częściej możemy spotkać się z ozdobnymi foremkami wielkości keksówki. Te również wykonane są z tektury i posiadają różnorodne zdobienia. Zalecane jest przełożenie do nich ciasta po upieczeniu i wystygnięciu.

Naturalne ozdoby

Szczególnie w sezonie letnim, kiedy dostępne są słodkie, kolorowe owoce, warto pomyśleć o naturalnych dekoracjach, jakimi mogą stać się maliny, porzeczki borówki czy jeżyny. Idealnie współgrają np. z bezą Pavlova czy deserami lodowymi. Świetnie sprawdzą się także na tortach typu naked, czyli niepokrytych polewą czy masą, z widocznymi warstwami.